Praktijk voor Therapie en Coaching

Ook in 2024 biedt Prisma praktijk Amsterdam een schematherapie groepenaanbod voor homoseksuele mannen en queer mannen.

In oktober 2024 starten er weer 2 groepen: De groepen die in het najaar van 2024 starten zitten vol. Aanmelden voor de wachtlijst voor de groepen is nog wel mogelijk via het contactformulier op onze website.

Uniek in Nederland!
Prisma praktijk Amsterdam heeft een Cognitief Gedragstherapeutisch groepenaanbod ontwikkeld voor homomannen en queer mannen.
Veel homomannen hebben psychische problemen, deze gaan vaak samen met identiteitsproblematiek en een negatief zelfbeeld. Onderliggend probleem is vaak een gevoel van sociaal isolement en minderwaardigheid; het gevoel vervreemd te zijn van anderen en er niet bij te horen. Ook het gevoel onbeduidend of minderwaardig te zijn kan een rol spelen.

Bijna iedere homoseksuele man krijgt in zijn jeugd te maken met (soms indirecte, subtiele of juist agressieve en bedreigende) vormen van homofobie uit je omgeving. Dit kan impact hebben op jouw ontwikkeling. Je internaliseert deze negatieve opvattingen; dit noemen we geïnternaliseerde homofobie en schaamte. Het is een overlevingsstrategie als reactie op homofobie in jouw omgeving, je wilt erbij horen en niet afgewezen worden. Dit kan leiden tot het ontstaan van patronen waar je als volwassene nog steeds last van hebt. Veel mannen overwinnen deze schaamte en vormen een stabiele identiteit en zelfbeeld. Schematherapie kan daarbij helpen, vooral als je merkt dat je last blijft houden van terugkerende patronen en klachten.

Schemagroepstherapie is een goede behandeling als het je al langere tijd last hebt van een vastgeroest patroon wat leidt tot klachten als depressie, sociale angst, paniekstoornissen, negatief zelfbeeld, middelengebruik, seksuele problemen of eenzaamheid. Ook als het je moeilijk lukt om met je valkuilen en gemoedstoestanden om te gaan en hierdoor problemen krijgt met je relaties, vrienden, werk of studie, is schemagroepstherapie een goede behandeling.

Zorgen voor je behoeften
In schemagroepstherapie leer je je valkuilen (schema’s) en patronen (modi) herkennen. Je leert om de onderliggende behoeftes te herkennen, bijvoorbeeld behoefte aan liefde, acceptatie en een band met andere mannen. Wanneer je die onderliggende behoeftes kan herkennen, kun je ook beter zorgen voor deze behoeftes, in plaats van ze te onderdrukken, te vermijden of te compenseren met bijvoorbeeld drugs- en alcoholmisbruik.

In de groep krijg je concrete handvaten om je te helpen deze patronen te doorbreken en je blije kind deel en gezond volwassene deel te versterken, wat kan leiden tot meer levensgeluk en duurzame vermindering van je klachten.

De groepen
De groepen zijn samengesteld uit max. 8 homo/LHBTI+ mannen die na een zorgvuldige intakeprocedure van ons een indicatie voor de schematherapiegroep hebben gekregen.

Ze zijn gemotiveerd om gedurende een vaste periode (19 sessies) wekelijks deel te nemen aan de groep en om huiswerk te doen. Het gaat om mannen die last hebben van steeds terugkerende klachten als angst, somberheid, afhankelijkheid in relaties, steeds terugkerende relatieproblemen, moeite hebben om zichzelf te accepteren of om voor zichzelf op te komen. In een veilige omgeving waar je privacy gewaarborgt is, ga je werken aan het doorbreken van deze negatieve patronen. De wederzijdse herkenning, steun en feedback die de groepsleden elkaar kunnen geven geeft een meerwaarde aan de schemagroepstherapie.

Testimonials van deelnemers aan onze groepen geven een beeld van de meerwaarde van onze groepen voor homoseksuele mannen:

“Van de groep heb ik geleerd dat je nooit alleen ben in je ellende en geluk. Het was zo openhartig. Voor het eerst kon ik met andere homomannen spreken over de echte dingen in het leven. De sessies waren opluchtend en bevredigend. Dank jullie allemaal!”

“Ik heb gemerkt dat de zelfbeeldgroep, met jullie professionele begeleiding en de adviezen van de groep, mij erg goed heeft gedaan. Beter dan ik zelf had mogen dromen. Al voel ik me stukken beter dan ik aan de zelfbeeldgroep begon, weet ik dat ik er nog niet ben. Het was een leuke groep en ik kijk uit naar de terugkombijeenkomst.”

“Ik ben erg blij dat ik deze mooie training heb gevolgd. Ik ben meer bewust geworden van mijn zelfbeeld en hoe hier met een positieve manier mee om te kunnen gaan en het leven meer te nemen zoals het komt. Ook was het verhelderend om verhalen van andere groepsgenoten te horen.”

Doelgroep
Homomannen en queer mannen vanaf 21 jaar met psychische klachten, die negatieve patronen willen doorbreken en hun zelfbeeld en identiteit willen versterken.

Methoden:
– Schematherapiegroep Cognitief Gedragstherapeutische Technieken: 19 sessies
– Schematherapiegroep Experiëntiële technieken: 19 sessies

Behandelaren van de groepen uit het team van Prisma praktijk zijn:
– Bart Carboex (GZ psycholoog)
– Bauke Kortleve (Cognitief gedragstherapeutisch werker VGCt en GGZ Agoog)

Waar en wanneer?
Prisma praktijk Amsterdam
Koninginneweg 162-III
1075 EG Amsterdam

Kosten en vergoeding
Afhankelijk van je ziektekostenverzekering wordt de therapie vergoed door de meeste zorgverzekeraars in de basis zorgverzekering. Prisma praktijk heeft geen contract met Menzis en aanverwante merken.
Bij de aanmelding kijken wij of jouw verzekeraar deze therapie vergoed.
Een verwijsbrief voor GGZ behandeling van de huisarts is noodzakelijk.

Aanmelden
Jij, of je verwijzer, kan je aanmelden bij Prisma.
Ja kan het contact/aanmeldingsformulier op onze website invullen.
Of bel/mail voor meer informatie en aanmelding naar:
Tel.: 06 20609208 (ma t/m do. 10.00–18.00)
amsterdam@prisma-praktijk.nl
Wij plannen dan een intake met je en daar vindt indicatiestelling plaats.