Infobesitas is een nieuwe ziekte

geplaatst op: 04/06/2010

Geen obesitas (zwaarlijvigheid), maar infobesitas. De angst om er niet meer bij te horen of om maar iets te missen. Voor sommige jongeren is het zelfs zo erg dat ze er ziek van worden.

Vermoeidheid, slaaptekort en concentratieproblemen dat zijn de klachten van jongeren met infobesitas. Allesomvattend is dat de angst om iets te missen en er niet bij te horen.

Nieuwe media zorgt voor een stortvloed aan informatie voor jongeren. Grotendeels zoeken ze dit zelf op ondermeer via Hyves, Facebook en andere netwerksites. De grote hoeveelheid tijd die ze doorbrengen op internet en dus sociale netwerken, het grote aantal sms'jes die ze soms versturen(soms wel 75 per dag) en de manier waarop ze informatie zoeken op internet. Het zit allemaal verweven in ons dagelijks leven.

Veel jongeren beschikken niet over een smartphone of een iPhone maar de verleiding om deze telefoon is groot en zou het probleem alleen maar groter maken, aangezien jongeren dan op elk moment, op elke plek op internet kunnen waardoor de verleiding nog groter wordt.

Bang om iets te missen wat zich afspeelt onder jouw vrienden.

De consumptie van media begin nu al zulke rare vormen aan te nemen dat het kenmerken krijgt van een verslaving, zoals bijvoorbeeld een games-verslaving. Jongeren zijn extra vatbaar voor zo'n verslaving omdat de hersenen nog niet volledig volgroeid zijn en verleidingen dus moeilijker van hun kunnen afzetten.

Mediagebruik en mobiel internet komt bijna nog niet aan bod tijdens de opvoeding van kinderen. Voor ouders is het vaak nieuw en onbekend, dat wil niet zeggen dat ze er niets van afweten. Alleen de manier hoe je je kinderen daarin opvoed is niet bekend. 25% van de kinderen krijgt zijn/haar eerste mobieltje al tussen de 6 en de 8 jaar. Veel ouders denken daar mee hun kinderen hip op te voeden, maar eigenlijk pushen ze hun kind zo de digitale wereld in.

De term infobesitas is verzonnen door iemand uit het trendteam van YoungWorks, een bureau voor jongerencommunicatie. Infobesitas wordt nu al bestempeld als dé jongerentrend van 2010

bron: wenters.com