Jong sport talent vaak depressief

geplaatst op: 04/06/2010

Een aanzienlijk aantal Limburgse topsporters heeft last van depressies, eetstoornissen en andere psychische aandoeningen. Een enkeling kampt zelfs met zelfmoordneigingen.

"Het aantal sporters met problemen is verontrustend hoog”, zegt de Limburgse sportpsycholoog Lars van der Eerden. De atleten die bij hem over de vloer komen in zijn praktijk in het Duitse Schalbruch gaan vaak gebukt onder de hoge verwachtingen van hun omgeving. Bij jonge toptalenten spelen met name ouders vaak een negatieve rol. "Veeleisende ouders zorgen ervoor dat hun kinderen soms letterlijk blokkeren. Hun aandacht is goedbedoeld, maar werkt averechts”, aldus Van der Eerden, wiens ervaringen herkenbaar zijn voor zijn Kerkraadse collega Joep Teeken. "Ouders spelen vaak een belemmerende rol in de sportieve carrière van hun kind. Dat kan zich al wreken op jonge leeftijd. In mijn praktijk werk ik met kinderen van tien, elf jaar. Zij zitten zozeer met zichzelf in de knoop dat hun ouders bij mij aankloppen voor hulp”, zegt de aan Topsport Limburg verbonden sportpsycholoog. Cijfers over het aantal probleemgevallen heeft Teeken niet. "Zonder harde feiten vind ik het gevaarlijk om conclusies te trekken. Druk is zeker een probleem in de topsport, maar ook in de gewone maatschappij zie ik mensen die vastlopen.”

Dat veel sporters labiel zijn, wordt beaamd door Guido van Weert, tot voor kort bondscoach van de triatleten. "Ik zie weinig jonge mensen die mentaal vaardig genoeg zijn om aan topsport te doen. Van de twaalf atleten met wie ik als bondscoach heb gewerkt, was er slechts eentje die een reëel beeld had over zichzelf.” Eetstoornissen en depressies komen ook hem bekend voor. "Jonge atleten moeten perfect zijn. Ze moeten scoren in hun sport én op school. Dat kan niet allemaal tegelijkertijd.”

Bron: limburger.nl